Even tot vier tellen!


Even tot vier tellen, vier tellen op de plaats, en verder bewegen. Een oefening die ik regelmatig doe om mij te centreren, de aandacht terug te brengen naar mijzelf, wachten met het geven van een antwoord of over gaan tot actie.

Het is een hele fijne oefening voor helderheid en je emoties te omvatten. Emoties ze willen graag verder bewegen, maar soms is het gewoon beter even te wachten voordat de emotie door beweegt.

Beweegt deze door dan heeft het een gevolg: ze kunnen de staat van harmonie aantasten, en die is op dit moment ver te zoeken, althans bij sommige, niet bij iedereen, er zijn mensen die rust kunnen bewaren in lastige situaties, dit konden ze altijd al, of ze hebben zich hierin geoefend. Rustig te blijven, kalmte  bewaren, zodat het overzicht bewaard blijft, en je een wijs besluit kan nemen.

Wat is wijsheid op dit moment, nu alles dat ons zekerheid gaf, niet meer werkt. Voorheen was je open, ontving je mensen voor jouw passie die je met anderen wilde delen, in het nu ben je dicht en opereer je van achter de schermen.

Ondertussen worden er allerlei beslissingen genomen die gevolgen hebben voor jouw zaak. Zoals mijn Yoga en pilatesschool die gesloten is voor het geven van groepslessen omdat dit nu eenmaal onder de noemer sport valt, het is slechts een SBI-code in het register van de kamer van Koophandel, want niemand had er ooit over nagedacht dat het in het nu zou uitmaken hoe je staat ingeschreven bij de kamer van Koophandel.

Maar goed, het is zo als het is, dus je kunt alleen maar tot vier tellen, en hopen dat binnen nu en zo spoedig mogelijk wordt toegegeven dat Yoga geen sport is, maar een levensbeschouwing, waarvan een van de onderdelen is het opbouwen van een dagelijkse Yoga routine die bijdraagt aan het elimineren van materiaal dat voor onrust zorgt.

Op dit moment is er veel onrust, weinig evenwicht, en is ons gevraagd ons leven anders in te richten.

Met sommige verzoeken had ik geen problemen, zoals niet naar buiten gaan als je ziek bent, wat ook voorkomt in de richtlijnen van Yoga: ga niet je mat op voor het doen van oefeningen: als je ziek bent, geblesseerd bent, of je maandelijkse periode zich heeft aangediend, en ga ook liever niet je mat op als het volle maan is, of nieuwe maan. Gebruik deze dagen voor inkeer en reflectie, onderzoek, of schijn je licht op dat wat je harmonie aantast en onthecht je hiervan. Je hoeft het niet te volgen, het mag, het is jouw keuze.

Vandaag is het volle maan, een mooie dag om pas op de plaats te maken, conform de richtlijnen van Yoga, geen intense routine beoefenen, maar je aandacht naar binnen keren, een moment van reflectie te nemen, je onthechten van zaken die niet langer nuttig zijn en ruimte maken voor nieuwe energie. 

Een van de oefeningen die ik graag doe om de aandacht naar binnen te brengen is: de vierkante ademhaling. 

Deze oefening gaat als volgt: Neem plaats in een gemakkelijke zithouding, zit rechtop, houd je rug en nek lang, je hoofd over het midden van je romp, plaats je handen op je dijbenen of rust ze in je schoot, rol je schouders naar achter en omlaag, sluit je ogen of houd je ogen half gesloten, breng je aandacht naar je ademhaling, voel hoe je adem instroomt door je neus, en uitstroomt door je neus, adem langzaam in, adem langzaam uit, adem in vier tellen, pauzeer de adem voor vier tellen, adem uit vier tellen, pauzeer voor vier tellen, herhaal voor minimaal negen keer. 

Observeer dan je adem zoals deze komt en gaat. Blijf nog even zitten, komen er gedachten of herinneringen aan zaken die in het verleden voor onrust hebben gezorgd, registreer dit als denken, onrust, visualiseer een vuur voor je, stuur de onrust of het denken naar het vuur, dat het voor jou transformeert, breng je aandacht terug naar je adem en vul jezelf op met liefde en licht!

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Over mijn linkerhand

Yogatherapie, zelfhelend vermogen

Zorg voor ontspanning